Prioritatea unu a proiectului IOTA este adoptarea tehnologiei in lumea reala. Pentru realizarea acestui lucru fundatia IOTA se bazeaza pe dezvoltarea si implementarea tehnologiei Distributed Ledger intr-un ecosistem prietenos si facil, care include clienti in diferite limbaje de programare, lucru ce permite developerilor sa aleaga clientul preferat conform cerintelor specifice de dezvoltare.

JAVA

IOTA Reference Implementation (IRI) este scris in Java. A fost recodat pentru imbunatatirea majora a performantei, ce permite o sincronizare rapida cu reteaua si implicit tranzactii mai rapide. Din moment ce IRI este prima implementare oficial IOTA, clientul Java este clar adoptat.

Status: realizat, urmeaza testul de stres

C++

Acest client este cea mai mare proritate pentru IOTA, deoarecein acest moment IRI se porteaza la C++ si se doreste dezvoltarea ulterioara in acest limbaj. Spre deosebire de Java nu necesita instalarea unei masini virtuale pe dispozitive pentru ca acestea sa ruleze coduri de programare si se compileaza in limbajul masinii in timp real, lucru ce il face mult mai potrivit pentru industria IoT. Este de asemnea si unul deintre cele mai populare limbaje din lume.

Status: incipient

Rust

Rust este considerat a fi unul dintre cele mai promitatoare limbaje de programare, in special pentru IoT datorita sigurantei crescute, procesarii rapide si suport marit. Rust, impreuna cu C++ este prioritizat in acest moment de fundatia IOTA.

Status: dezvoltare initiala

Go

Foarte similar cu Rust, Golang a fost adoptat in special in proiecte blockchain. Iota deja foloseste Go pentru libraria Sandbox, devenind o alegere evidenta pentru viitoarea dezvoltare.

Status: dezvoltare initiala

Clientul Light

Chiar daca clientul core al IOTA este de dimensiuni reduse, exista anumite aplicatii care necesita ceva si mai usor. De exemplu dispozitive cu resurse limitate nu vor putea sa actioneze ca un nod full, de aceea Iota a creat clientul Light. In completare, Iota va oferi un client tip SPV pentru tranzactii sigure si pentru validare.

Status: complet

Retea imbunatatita

Din cauza cerintelor specifice industriei IoT, Iota a inceput cercetarea si dezvoltarea unui broker de retea care va permite schimbarea rapida intre diferite protocoale in retea, fiind in acelasi timp conectata la reteaua peer to peer (P2P).

Status: Cercetare activa

Snapshot automat

Pentru a mentine IOTA in concordanta cu dispozitivele ce compun IoT, se foloseste tehnologia numita ‘snapshotting’, ce permite pastrarea bazei de date la dimensiuni foarte reduse. Snaphotting este foarte similar cu Blockchain pruning, doar ca Snaphotting are avantajul de a grupa mai multe transferuri ale aceleiasi adrese intr-o singura inregistrare, lucru ce conduce la un spatiu redus de stocare.

 

Credit: Iotaforall

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>