Fundatia IOTA este incantata sa prezinte un proiect ambitios pe care l-a dezvoltat inca din anul 2015. Bursa de date IOTA este cel mai ambitios proiect facut pana acum. Scopul este de a crea o piata cu adevarat descentralizata a datelor colectate de senzori, iar aceste date sa fie disponibile tuturor si nu sa fie controlate de doar cateva entitati. Datele sunt unele dintre cele mai imperative ingrediente in economia masinilor si a lumii interconectate global.

Datele sun baza

Datele sunt baza piramidei DIKW (Data – Information – Knowledge – Wisdom). Fara baza piramidei nimic nu poate fi realizat. Data este valoarea bruta a calitatii sau cantitatii unei variabile, un input nealterat venit din realitate. Seturile de date ce sunt structurate ofera inteles si constituie ceea ce noi numim informatie. Informatia ne spune ceva concret si coerent despre lume intr-un anumit context. Informatia contextuala constituie ceea ce noi numim cunostinte, ceea ce ne da noua (si masinilor) abilitatea de a lua decizii bazate pe inteligenta. Inteligenta este cunoasterea aplicata.

Imaginea de mai sus ne arata cum sunt interconectate nivelele piramidei. Senzorii, camerele de luat vederi in cazul de fata, monitorizeaza traficul si primesc semnale sub forma de fotoni de la mediul monitorizat. Acestea su datele. Viteza masurata a obiectelor in miscare si pozitia lor relativa reprezinta informatie relevanta extrasa din aceste date. Informatia este apoi prelucrata in conostinte, care le transmit soferilor din trafic update-uri privind existenta unui blocaj sau accident, lucru ce permite acestora sa isi foloseasca inteligenta si sa aleaga o ruta aternativa.

Economia masinilor

In urmatorul deceniu vor fi peste 75 de miliarde de dispozitive interconectate care interactioneaza in diferite moduri. Aceasta va impulsiona ‘Economia masinilor’ unde dispozitivele vor tranzactiona singure pentru spatiu de stocare, putere de calcul pana la electricitate si date furnizate de senzori. Tranzactionarea datelor in acest proiect pilot va evidentia si explora potentialul acestui tip de dezvoltare. In ipoteza a zeci de miliarde de dispozitive care vor genera date, vom vedea o crestere nemaintalnita in istorie a importantei datelor.

In anul 2017 au fost generate mai multe date decat in ultimii 5000 de ani la un loc, si acest lucru va creste de 10 ori in mai putin de un deceniu. Traim cu adevarat in era datelor.

Datele sunt noul petrol al lumii

Este usor sa iti imaginezi o paralele intre schimbarea lumii dupa aparitia petrolului in ultimul secol si felul in care datele vor fi combustibilul motorului economic al lumii in viitor. Totusi exista o diferenta importanta intre cele doua: spre deosebire de petrol care este finit si a carui proprietati sunt bine cunoscute in termeni de ce anume poate produce (si polua), datele sunt infinite in termeni de scop practic. Inca nu stim  ce tipuri de date vor fi generate in viitor sau ce descoperiri incredibile vor fi facute bazate pe inteligenta artificiala. Asa cum creierul nostru acumuleaza cunostinte prin intermediul informatiilor pe care le primesc de la senzorii organci, lumea va avea nevoie de noi date pentru a genera noi informatii, cunostinte si inteligenta.

Bazele mari de date sunt afaceri mari

Influenta datelor in societatea noastra vine automat cu mari oportunitati de afaceri care vor valora zeci de miliarde de dolari in anii urmatori. Comercializarea datelor va fi un exerciciu mutual benefic care va impulsiona inovatia pentru companii si va crea noi posibilitati de venituri din vanzarea acestora, care altfel ar fi fost pierdute.

Datele vor sa fie libere, dar nu gratuite

Marele ostacol care sta in calea dezvoltarii generate de ‘Big Data’ este faptul ca marea majoritate a datelor raman inchise in ceea ce se numesc ‘banci de date’. Bancile de date nu pun la dispozitie, sau pun extrem de rar, datele in afara retelei proprii. Acest lucru conduce la o imensa pierdere de date (pana la 99%) care ar putea contine informatii pretioase care ar putea sa circule liber in piata si sa creeze o piata libera si descentralizata accesibila tuturor.

Exista cateva impedimente care stau in calea comertului de date la nivel global. Pe de o parte datele vor sa fie libere in sensul in care costurile de stocare si de transmitere sunt tot mai scazute; pe de alta parte catitatile mari de date sunt extrem de valoroase si nu sunt generate fara costuri. Aceste conditii diametral opuse cauzeaza un blocaj in calea dezvoltarii viitoare bazate pe date globale. Cauza principala a acestui blocaj este data d faptul ca, in timp ce transmiterea dateleor este foarte ieftina din perspectiva tehnologica, vanzarea datelor in timp real la nivel micro este extrem de scumpa, din cauza comisioanelor intermediarilor (ex. banci). In aceste conditii tranzactionarea datelor in timp real devine imposibila. Pana in anul 2025 este estimat ca 95% din datele existente in lume sa fie generate de dispozitive IoT.

Un alt obstacol il reprezinta autenticitatea si integritatea datelor. Inainte de aparitia tehnologiei Distributed Ledger protocoalele de transmitere a datelor erau expuse unor atacuri variate venite din exterior sau chiar de la intermediari. Datele sunt valoroase doar daca sunt valide. Pe scurt, daca datele de intrare sunt proaste, informatiile generate vor fi proaste.

De accea protocolul IOTA devine absolut necesar pentru a elibera potentialul gigantic al datelor.

IOTA

Arhitectura unica Distributed Ledger a IOTA, numita Tangle, este o forma de Directed Acyclic Graph, in care fiecare tranzactie sau transmitere de date valideaza alte doua tranzactii anterioare, care la randul lor fac referinta la alte 2 tranzactii dinaintea lor samd. Acest lucru inseamna ca validarea tranzactiilor in retea este o proprietate intrinseca a acesteia deci nu este un proces extern ca in cazul tehnologiei blockchain. Acest lucru inlatura comisioanele tranzactiilor, putand fi astfel realizate microtranzactii pentru date granulare. IOTA asigura de asemnea integritatea datelor fara costuri, ceea ce rezolva problemele de securitate ale acestora. In plus, structura retelei este complet descentralizata, spre deosebire de arhitectura blockchain care creaza se grupeaza in jurul fermelor de minat.

Acest proiect – piata de tranzactionare a datelor, este lansat si pregatit pentru testarea publica si este deschis pentru oricine doreste sa participe. In saptamanile urmatoare va fi pus la dispozitie un API pentru marketplace, pentru ca oricine sa poata contribui cu senzori la dezvoltarea de noi aplicatii.

De asemnea, in perioada urmatoare IOTA in colaborare cu cativa participanti ai acestui proiect va pune la dispozitie continut nou privind felul in care piata de date poate fi benefica in diferite industrii si sectoare de activitate. Rezultatele finale ale acestei perioade de testare vor fi facute publice sub forma unui raport si vor include cateva studii de caz care vor detalia potentialul si barierele de trecut, pentru a deveni o piata a datelor gata de lansare in mediul productiv.

IOTA este incantata sa anunte ca cateva zeci de mari companii participa la acesta faza de testare a pietei de tranzactionare a datelor.

Vom publica raportul final in momentul in care fundatia IOTA il va pune la dispozitie, probabil in cursul luni februarie 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>